Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden

Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden
Soms heb je geen ruimte voor een lange motivatiebrief. Hoe vertel je in een korte brief alsnog alles dat je wil?
Schrijven is schrappen.
Je denkt misschien dat een korte brief makkelijker te schrijven is dan een lange, maar precies het tegenovergestelde is waar. Een puntige brief tikken die alleen het belangrijkste vertelt, vergt veel meer denkwerk. Neem dan ook ruim de tijd om je korte motivatiebrief te schrijven.

Belangrijkste punten:
  • Een korte motivatiebrief is niet langer dan 200 woorden.
  • Schrijf actieve in plaats van passieve zinnen.
  • Lees je brief op een later moment nog eens door. Staat alle belangrijke informatie erin?

Lengte korte motivatiebrief

Allereerst: wat bedoelen we met een korte motivatiebrief? In ieder geval niet meer dan 200 woorden. Een normale motivatiebrief is ook niet lang: 400 woorden.

Je schrijft zo’n ultrakorte brief wanneer...
  • Daar specifiek om gevraagd wordt in de vacaturetekst.
  • Je maar weinig ruimte hebt in het sollicitatieformulier.
  • Je het aandurft om jezelf kort, maar krachtig voor te stellen.
  • Je een interne sollicitatiebrief verstuurt. Die zijn doorgaans iets korter dan brieven voor externe sollicitaties.

Zo ziet een korte motivatiebrief eruit

De opbouw van een motivatiebrief is altijd hetzelfde, of hij nou kort is of lang. Je schrijft alleen minder woorden. Dat merk je vooral aan het middenstuk. De intro en de afsluiting blijven even lang (respectievelijk 40 en tussen de 20 en 40 woorden).

Onderaan dit artikel krijg je voorbeelden van korte motivatiebrieven. Die kun je erbij houden ter inspiratie, maar neem ook zeker deze belangrijke onderdelen door voordat je gaat schrijven.

Inleiding

Je begint je motivatiebrief met een pakkende openingszin. Daarin vertel je iets interessants over jezelf. Begin in ieder geval niet met te vertellen waar je de vacature zag. Dat zegt helemaal niks over je motivatie en is zonde van de ruimte. Val gelijk met de deur in huis en vertel waaróm je niet kon wachten met solliciteren. Wat maakt je zo enthousiast over deze functie?

Middenstuk

In het middenstuk vertel je meer over jouw kwaliteiten en waarom je die juist bij dit bedrijf wil inzetten. Dit doe je het best met praktische voorbeelden, bijvoorbeeld via de STARR-methode. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over eerdere werkprestaties, aspecten die je zo aanspreken in de functie en de reden dat jij zo geknipt bent voor dit werk.
Het liefst haak je ook terug op iets dat je in de vacature las. Waar sloeg je op aan? En waarom?

Slot

Je sluit je motivatiebrief af met een goeie uitsmijter. Daarin vertel je in ieder geval dat je op gesprek wil komen en je sluit af met een vriendelijke groet.

Tips om je brief in te korten

Er zijn meerdere manieren om een korte maar krachtige brief te schrijven. Deze informatie is handig als je de neiging hebt lange verhalen te schrijven, maar ook als je niet zo goed weet hoe je moet beginnen. We herhalen hier kort de tips die we al in een eerder artikel gaven (hoe lang mag een motivatiebrief zijn?)

Schrijf actieve zinnen

Over het algemeen geldt dat actieve zinnen korter zijn dan passieve zinnen. Daarnaast lezen ze lekkerder. Misschien heb je weleens van het verschil tussen actieve en passieve zinnen gehoord. Zo niet, dan geven we je een voorbeeld. Dat zegt meer dan duizend woorden.

Passieve zin: In mijn vorige functie heb ik veel aan klantmanagement gedaan.
Actieve zin: In mijn vorige functie deed ik veel aan klantmanagement.
Passieve zin: Ik werd door mijn collega’s gecomplimenteerd op mijn goeie presentatie.
Actieve zin: Mijn collega’s complimenteerden me op mijn goeie presentatie.

Prioriteer je informatie

In een motivatiebrief kun je een hoop weglaten. Verplaats je voor het schrijven in de recruiter die tientallen brieven krijgt. Waar is die persoon naar op zoek? Precies: iemand die de juiste kwalificaties heeft en die een duidelijke drive heeft. Focus je daarop. Vraag je bij alles wat je wil vertellen af: wat heeft de recruiter aan deze informatie?

Verwijder herhalingen en niet-relevante informatie

Als je klaar bent, kun je waarschijnlijk alsnog zinnen of een hele alinea schrappen. Check goed of je niet per ongeluk in herhaling valt. En is echt alles dat er staat interessant? Of zijn sommige zinnen gewoon opvulling?

Lees de brief op een later moment nog eens

Als je de tijd hebt, kun je je brief het best een paar uur of zelfs een hele dag laten liggen. Met frisse ogen zie je dingen die je de eerste keer niet zag. Misschien kan die ene zin eruit of toch wat worden aangescherpt. Dit proces kun je één of twee keer herhalen, net zolang totdat je echt tevreden bent.

De opmaak van een motivatiebrief

Als je een motivatiebrief tikt, is de opmaak ook belangrijk. Kies een professioneel lettertype voor je brief, zoals Helvetica of Calibri.
Pas eventueel de regelafstand aan. Die staat standaard op 1, maar dat is vrij dicht op elkaar. Voor wat meer lucht en ruimte in je brief hoog je hem op tot 1,15 of 1,4.

Laatste tip: let op de lettergrootte. Gebruik geen koeienletters, maar maak het ook niet te priegelig. Vaak is een grootte tussen 10 en 12 voldoende, afhankelijk van het lettertype.

Twee voorbeelden van een korte motivatiebrief

Genoeg tips. Tijd voor twee voorbeelden van een korte motivatiebrief.

Voorbeeld 1

Beste mevrouw Roest,

Een leergierige technieknerd die graag andere mensen blij maakt? Dat ben ik ten voeten uit. Dat jullie mensen zoeken om op te leiden tot aircomonteur, maakt me dan ook heel erg enthousiast.


Tijdens mijn MBO-opleiding Engineering koude- en klimaatsystemen was ik maar moeilijk uit het reparatiehok te slaan. Ik haalde geregeld een systeem uit elkaar en zette hem dan opnieuw in elkaar. Ik liet een stopwatch meelopen en probeerde iedere maand mijn record te verbreken. Deze competitie met mezelf heeft me erg behendig én snel gemaakt.


Maar natuurlijk ben ik nog niet uitgeleerd. Ik sta pas aan het begin van mijn techniekcarrière. Ik wil graag de kans aangrijpen om van jullie ervaren monteurs te leren. Ik zie ernaar uit om mijn kennis die ik op school heb opgedaan naar de echte wereld te brengen.


In mijn cv vindt u meer informatie over mijn vaardigheden. Ik hoop van harte dat ik u heb te weten overtuigen van mijn interesse in deze unieke kans. Ik ga graag met u in gesprek over een mooie toekomst bij uw bedrijf.


Met vriendelijke groet,


Gerrit de Werf

Voorbeeld 2

Beste meneer De Laan,

Maar weinig dingen maken me zo blij als ijs maken. De eerste keer dat ik mijn zelfgemaakte ijs in een hoorntje schepte en iemand er glimlachend mee weg zag lopen, herinner ik me nog als de dag van gisteren.


Ik heb meerdere kantoorfuncties gehad, maar vijf jaar geleden gooide ik het roer volledig om. Ik wilde iets máken. En wat is er leuker en lekkerder dan ijs? Ik voltooide mijn opleiding in Italië, waar ik nog steeds goeie connecties met ijsmakers heb. Daar leerde ik meer over de finesse van echt Italiaans schepijs.

Het leukst vind ik om te experimenteren met nieuwe smaken. Ik heb voor mijn huidige werkgever 5 smaken aan het assortiment toegevoegd, waaronder oranjebloesem met honing. Jullie wens om iemand aan te nemen die de ijssalon naar een hoger niveau kan tillen, spreekt me dan ook erg aan. Ik geloof dat mijn creatieve brein en geoefende smaakpapillen geknipt zijn hiervoor.

Ik kom graag langs voor een gesprek en een demonstratie van mijn ijskunsten. Bedankt voor uw tijd en hopelijk tot spoedig.

Met vriendelijke groet,

Willem de Vries
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Intern Solliciteren: zo schrijf je een Motivatiebrief

Wil of moet je intern solliciteren? Dan ziet je motivatiebrief er net iets anders uit dan bij een externe sollicitatie. Zo schrijf je ‘m.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Hoe vraag je om een Aanbeveling?

Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Dan zul je iemand om een aanbeveling moeten vragen. Hoe doe je dat?
Roeliene Bos 8 feb 2024

Hoe schrijf je een Aanbeveling?

Hoe schrijf je een goeie aanbeveling? Bijvoorbeeld voor op LinkedIn? In dit artikel leggen we uit wat een aanbeveling is en hoe je er een schrijft.
Roeliene Bos 8 feb 2024

Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw

Ga je solliciteren op een mbo-stage? Stuur dan zeker een motivatiebrief mee. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld en de juiste opbouw.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Motivatiebrief schrijven voor je opleiding: Hoe doe je dat?

Vraagt je opleiding om een motivatiebrief? Geen paniek. We geven je een duidelijk stappenplan voor het schrijven van een goeie motivatiebrief.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Hoe lang moet een Motivatiebrief zijn?

Een motivatiebrief mag maar 1 A4 zijn. Hoe kies je welke informatie je in een motivatiebrief zet? En hoe houd je het kort? 4 schrijftips.
Roeliene Bos 4 jan 2024
 
check