Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?
Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?

Conceptuele vaardigheden worden vaker impliciet dan expliciet gevraagd in vacatureteksten. Je moet zelf herkennen dat de skills die ze zoeken conceptuele vaardigheden zijn. Daarom leggen we je uit wat deze vaardigheden precies zijn, in welke functies ze van pas komen, en welke je op je cv kunt zetten.

Wat zijn conceptuele vaardigheden?

Ze klinken een beetje vaag, maar conceptuele vaardigheden zijn eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen. Ze stellen je in staat om het grote plaatje te kunnen zien. Iemand die conceptuele vaardigheden bezit, heeft de volgende kwaliteiten:
  • Goed verbanden trekken.
  • Snappen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.
  • Afvragen hoe een taak het best uitgevoerd kan worden alvorens te beginnen.
  • De langetermijngevolgen overzien.
  • Oorzaak en gevolg correct inschatten, waardoor betere keuzes gemaakt worden.
Iemand zonder conceptuele vaardigheden stelt zichzelf geen vragen, maar begint gewoon met werken. Ze denken niet of te weinig na over de gevolgen van hun acties en kunnen hun taken niet in het grote geheel plaatsen.

In welke functies komen ze van pas?

Niet in iedere baan is het noodzakelijk om sterk ontwikkelde conceptuele vaardigheden te hebben. Vooral in functies waarbij je mensen of projecten moet begeleiden, zijn ze erg nuttig. Ook functies waarbij je veel informatie krijgt te verwerken, is het handig als je daarin overzicht kunt scheppen.

Voorbeelden van conceptuele vaardigheden op je cv

Zoals we al zeiden staan conceptuele vaardigheden vaker impliciet dan expliciet vermeld in de vacaturetekst. Je zult de vacaturetekst dus goed moeten lezen. Zie je dat je leiding moet geven? Projecten gaat begeleiden? Of organisatiesensitief moet zijn? Reken dan maar dat je een goeie sier maakt met de juiste conceptuele vaardigheden op je cv. Welke zijn er zoal?

Observeren

Voordat je het grote plaatje kunt zien, moet je eerst observeren. Wat doen mensen? Waarom doen ze dat? Iemand die goed kan observeren, zal eerder de juiste conclusies trekken.

Innovatief

Iemand die het grote plaatje ziet, zal ook innovatiever zijn. Ze weten waarom de dingen gaan zoals ze gaan en dus ook welke veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Daarnaast kunnen ze inschatten welke gevolgen deze veranderingen hebben. Dat vergemakkelijkt het opperen van nieuwe ideeën.

Analytisch vermogen

Het spreekt voor zich dat mensen die snel verbanden zien ook een sterk ontwikkeld analytisch vermogen hebben. Analytisch zijn betekent ook dat je zaken van meerdere kanten kunt bekijken en hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden.

Communicatie

Je hebt weinig aan al je conclusies en innovatieve ideeën als je ze niet kunt overbrengen. Bij conceptuele vaardigheden hoort ook een zekere overtuigingskracht. Waarom is jouw idee of visie goed en belangrijk? Sterke communicatieve vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van conceptuele vaardigheden.

Probleemoplossend vermogen

Overzicht houden betekent ook dat je obstakels in het vizier hebt. Dat niet alleen: je moet weten hoe je die oplost. Iemand met probleemoplossend vermogen kan doorgaans ook logisch nadenken en is stressbestendig.

Verbanden trekken

Je ziet niet alleen alle kleine onderdelen, maar ook hoe deze onderdelen samenhangen. Samen vormen ze het grote plaatje. Je kunt ideeën en concepten aan elkaar knopen, waardoor je al snel doorhebt hoe de vork in de steel zit.

Leiderschapsvaardigheden

Goed leiding kunnen geven is een duidelijke conceptuele vaardigheid. Leidinggeven is niet alleen weten waar je staat, maar ook waar je met het team naartoe beweegt. Je moet dus het grote plaatje kunnen overzien.

Conceptuele vaardigheden aantonen

Je kunt je conceptuele vaardigheden op twee manieren kwijt op je cv.
  • Je kunt ervoor kiezen om je conceptuele vaardigheden op te sommen onder het kopje ‘vaardigheden’.
  • Je kunt ze ook terug laten komen in je werkervaring. Je beschrijft dan in een paar zinnen hoe je deze vaardigheden gebruikte in je vorige functies.

Vaardigheden aantonen in je sollicitatiegesprek

Waarschijnlijk komen je conceptuele vaardigheden vooral aan bod in het sollicitatiegesprek. Als je zulke vragen krijgt, weet je dat het tijd is om ze te tonen:
  • ‘Beschrijf een moment waarop je een moeilijk probleem hebt opgelost.’
  • ‘Heb je weleens een probleem van meerdere kanten moeten bekijken? Hoe deed je dat?’
  • ‘Welke van jouw prestaties heeft de grootste invloed gehad in de organisatie?’
  • ‘Welke van jouw huidige taken zijn volgens jou het belangrijkst? En waarom?’
Als je zo’n vraag krijgt, gebruik dan de STARR-methode. Daarmee schets je uitvoerig de situatie, je vertelt wat jouw taak was, welke acties je hebt ondernomen, wat het resultaat was en hoe je daar nu op reflecteert.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Projectmatig Werken?

Staat je een groot project te wachten? Dan kan het lonen om te beginnen met projectmatig werken. Wat is dat precies?
Roeliene Bos 9 apr 2024

De tien kenmerken van Professionaliteit

Je moet je werk professioneel uitvoeren. Maar dat is nogal een breed begrip. Wanneer ben je professioneel?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Observeren: Betekenis en Belang

Observeren is een handige competentie om te hebben. Ook voor beroepen waarbij dit niet zo vanzelfsprekend is.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is Methodisch Werken?

In de zorg doen ze aan methodisch werken. De cliënt en de zorgverlener werken hierbij samen om tot een goed zorgplan te komen.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is de LSD-methode?

De LSD-methode staat voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Hoe gebruik je deze communicatietechniek?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Loyaliteit: betekenis en voorbeelden op de werkplek

Loyaliteit op de werkplek, wat houdt dat precies in? En hoe laat je zien dat je loyaal bent?
Roeliene Bos 9 apr 2024
 
check